Tartaletki z warzywami i mozzarellą

Tartaletki z warzywami i  mozzarellą

Tartaletki z warzywami okazały się świetną alternatywą dla pasztecików i krokietów, również podawanych w towarzystwie czerwonego barszczu. Dla mnie była to też  bardzo szybka kolacja bo ciasto miałam gotowe już wcześniej, wystarczyło tylko wyjąć je z zamrażalnika. Proste,  szybkie  i takie dobre tartaletki dopisuje do akcji karnawałowej.

 

Zdjęcie - Tartaletki z warzywami i  mozzarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)

  • 259 g mąki
  • 125 g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło jajko, sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem, potem dodać stopniowo mąkę.

Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej wody, mieszac palcami z ciastem.

Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Piec na złoty kolor.

 

Składniki  na farsz:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mozzarella
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Pokroić pieczarki, pora i paprykę. Na rzogrzanej oliwie usmażyć najpierw pieczarki, po kilku minutach dodać po i paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przyprawić do smaku.

Tak przygotowanym farszem napełnić tartaletki. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera (ok 15 minut).

Smacznego:)

Kategorie przepisów