Tartaletki z warzywami i mozzarellą
Tartaletki z warzywami okazały się świetną alternatywą dla pasztecików i krokietów, również podawanych w towarzystwie czerwonego barszczu. Dla mnie była to też bardzo szybka kolacja bo ciasto miałam gotowe już wcześniej, wystarczyło tylko wyjąć je z zamrażalnika. Proste, szybkie i takie dobre tartaletki dopisuje do akcji karnawałowej.
Składniki na ciasto kruche: (autor M. Roux)
- 259 g mąki
- 125 g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli
Na blacie usypać kopczyk z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło jajko, sól. Wszystkie składniki w środku wymieszać palcem, potem dodać stopniowo mąkę.
Mieszać, dopóki wszystkie skłądniki nie będą prawie całkiem połączone- ciasto powinno być lekko ziarniste w dotyku. Dodac 40 ml zimnej wody, mieszac palcami z ciastem.
Zagnieść ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Uformować kule, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Piec na złoty kolor.
Składniki na farsz:
- 30 dag pieczarek
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 1 mozzarella
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Pokroić pieczarki, pora i paprykę. Na rzogrzanej oliwie usmażyć najpierw pieczarki, po kilku minutach dodać po i paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przyprawić do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełnić tartaletki. Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera (ok 15 minut).
Smacznego:)