Tartaletki z tuńczykiem i warzywami

Tartaletki z tuńczykiem i warzywami

Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Małe, pikantne tartaletki z tuńczykiem , zielonym groszkiem szpinakiem i ziołami.
Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: 6 szt

  • ciasto brise lub francuskie
  • 200 g ricotty
  • 200 g śmietany
  • 2 jaja
  • 150 tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/
  • 100 g ugotowanych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżka mleka
  • sól i pieprz
  • przyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:papryka ostra tymianek majeranek oraz do dekoracji świeże zioła

 

Wykonanie: Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Piekarnik nastawić na 180 st. C Foremki wysmarować masłem Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/. Ciastem wyłożyć foremki. Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać. Jajka lekko ubić , wlać do miski. Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę rozlać do foremek. Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka. Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować resztkami ciasta. Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut. Podawać ciepłe.
Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tartaletki z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów