Tartaletki z tuńczykiem i warzywami
Małe, pikantne tartaletki z tuńczykiem , zielonym groszkiem szpinakiem i ziołami.
Składniki: 6 szt
- ciasto brise lub francuskie
- 200 g ricotty
- 200 g śmietany
- 2 jaja
- 150 tuńczyka w sosie własnym
- 100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/
- 100 g ugotowanych liści szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżka mleka
- sól i pieprz
- przyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:papryka ostra tymianek majeranek oraz do dekoracji świeże zioła
Wykonanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Piekarnik nastawić na 180 st. C Foremki wysmarować masłem Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/. Ciastem wyłożyć foremki. Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać. Jajka lekko ubić , wlać do miski. Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę rozlać do foremek. Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka. Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować resztkami ciasta. Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut. Podawać ciepłe.