Tartaletki z kremem pâtissière i owocami
Dziś na blogu moje ulubione kruche babeczki. Krem pâtissière to francuski krem cukierniczy. Zawsze przyrządzam go według jednego przepisu- francuskiego szefa kuchni M. Roux.
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami( 10 sztuk)
krem pâtissière:(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
-pół laski wanilii rozciętej wzdłuż
-trochę cukru pudru lub masła
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
dekoracja:
- truskawki-kiwi- winogrona
Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.Studzimy i wyjmujemy z foremek.Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i połową laski wanilii. Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski i wyjmujemy laskę wanilii.Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.Owoce myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, kiwi obieramy. Kroimy w plasterki i dekorujemy.Smacznego!:)
Ps: W sesji zdjęciowej wystąpiła przecudna bezwarunkowa kartka "Miej ładny dzień" od Beleco.Więcej szczegółów na temat tej marki tutaj.
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________