Tartaletki orkiszowe z rabarbarem
Rabarbar króluje w wypiekach i nic dziwnego, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki. Lubimy jego kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Ponadto sprzyja naszej sylwetce, bo w 100 g ma zalewdwie 20 kcal.
Dzisiejsze ciasto to podwójna porcja błonnika, bo i z rabarbaru i z mąki pełnoziarnistej.
Ciasto zrobiłam bez dodatku jajka, jest wyjątkowo kruche i super smaczne. Cienutka, chrupiąca skorupka ciasta otula bardzo rabarbarowe, orzeźwiające, kwaskowate wnętrze.
Składniki na 4 tartaletki:
200 g mąki orkiszowej1050
100g cukru/ksylitolu
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
500 g rabarbaru
1/2 szklanki mrożonych malin
2 łyżki miodu
1 budyń waniliowy
cukier waniliowy
orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
- mąkę, cukier i szczyptę soli zagnieść z kawałeczkami pokrojonego, zimnego masła. Dodatek zimnej wody sklei ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę
- rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami i proszkiem budyniowym. Odstawić
- piekarnik nastawić na 200`C
- ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm. wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na tartaletki równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar
- resztę ciasta cienko rozwałkować i wyciąć foremką serduszka. Wyłożyć na masę rabarbarową. Posmarować serduszka mlekiem i rozsypać posiekane orzeszki pistacjowe
- piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem