Tarta ze szpinakiem i tuńczykiem na cieście francuskim
em>Tarta ze szpinakiem i tuńczykiem na gotowym cieście francuskim to pyszna propozycja na szybki i prosty obiad.
Danie ekspresowe do wykonania przy tym bardzo smaczne i pożywne. Polecam!
SKŁADNIKI:
1 op. ciasta francuskiego
nadzienie:
1 mała cebula
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 op. szpinaku (około 150 gram)
1 ząbek czosnku
300 g ricotty
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz
tary parmezan do posypania
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lekko podsmaż i dodaj szpinak. Podduś kilka minut by szpinak zwiędł. Dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem i śmietanką.
Schłodzone ciastem francuskim wyłóż wysmarowaną masłem formę do tarty, dobrze wyklej boki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 6-7 minut.
Tuńczyka odcedź z płynu i rozłóż na cieście. Na rybę nałóż przygotowany szpinak.
Całość zalej masą serowo-jajeczną i posyp parmezanem.
Tartę wsadź ponownie do piekarnika na około 25-30 minut.
Po upieczeniu tartę odstaw na 5 minut i podawaj.