Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Jak wiosna, to szparagi- takie mam kuchenne motto. Serio, gdy zaczyna się sezon, nie potrafię odpuścić i szparagi trafiają na nasz stół nawet codziennie. Tak krótko można się nimi cieszyć, że nie ma co się martwić- na pewno ni zdążycie się nimi znudzić!
Dziś zielone, moje ulubione w tarcie z dodatkiem szczypioru.
Taka tarta sprawdzi się na przystawkę, mały kawałek podać możecie jako dodatek do zupy, to też świetna kolacja, a następnego dnia- niezawodny element lunchboxa!
Do przygotowania tarty ze szparagami użyłam gotowego ciasta francuskiego, które najpierw podpiekłam przez kwadrans z obciążeniem. Dzięki temu ciasto będzie dobrze upieczone, chrupiące, nie nasiąknie nadzieniem.
Z podanych proporcji przygotujecie tartę dla ok. 3 osób.
Składniki- szparagi zielone - ok. 8 szt
- szczypior - 4 łyżki, drobno posiekany
- parezan - 2 łyżki, świeżo tarty
- jajko - 3 szt
- śmietanka kremówka 30% - 3/4 szklanki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
Foremkę do tarty wyłóż chłodzonym ciastem francuskim, przytnij nadmiar ciasta na brzegach.
Do wnętrza foremki włóż papier do pieczenia, wysyp obciążeniem, np. grochem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC.
Szparagi umyj, obetnij zdrewniałe końcówki, przekrój na połówki. Jajka połącz z serem i śmietanką, dopraw do smaku.
Z podpieczonego spodu tarty zdejmij obciążenie. Połóż na nim szczypiorek. Zalej masą jajeczną, na niej ułóż szparagi. Zapiekaj ok. 30 minut w temp. 200 oC, aż masa się zetnie, a wierzch tarty- ładnie zarumieni.