Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Jak wiosna, to szparagi- takie mam kuchenne motto. Serio, gdy zaczyna się sezon, nie potrafię odpuścić i szparagi trafiają na nasz stół nawet codziennie. Tak krótko można się nimi cieszyć, że nie ma co się martwić- na pewno ni zdążycie się nimi znudzić!

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zielone, moje ulubione w tarcie z dodatkiem szczypioru.

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taka tarta sprawdzi się na przystawkę, mały kawałek podać możecie jako dodatek do zupy, to też świetna kolacja, a następnego dnia- niezawodny  element lunchboxa!

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tarty ze szparagami użyłam gotowego ciasta francuskiego, które najpierw podpiekłam przez kwadrans z obciążeniem. Dzięki temu ciasto będzie dobrze upieczone, chrupiące, nie nasiąknie nadzieniem.

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie tartę dla ok. 3 osób.

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta ze szparagami na cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Foremkę do tarty wyłóż chłodzonym ciastem francuskim, przytnij nadmiar ciasta na brzegach.

Do wnętrza foremki włóż papier do pieczenia, wysyp obciążeniem, np. grochem. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 oC.

Szparagi umyj, obetnij zdrewniałe końcówki, przekrój na połówki. Jajka połącz z serem i śmietanką, dopraw do smaku.

Z podpieczonego spodu tarty zdejmij obciążenie. Połóż na nim szczypiorek. Zalej masą jajeczną, na niej ułóż szparagi. Zapiekaj ok. 30 minut w temp. 200 oC, aż masa się zetnie, a wierzch tarty- ładnie zarumieni.

Kategorie przepisów