Tarta ze szparagami i łososiem

Trzeba korzystać z dobrodziejstw sezonowych zatem czas na pyszną tartę ze szparagami i łososiem wędzonym z dużą ilością koperku. Wiosenna, zdrowa propozycja, bo w cieście nie ma masła a większość mąki pszennej zastąpiłam orkiszową (zdrowszą odmianą mąki pszennej).

Zdjęcie - Tarta ze szparagami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta ze szparagami i łososiem składniki:
  • 200g mąki orkiszowej
  • 30g mąki pszennej
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

farsz:

  • 200g łososia wędzonego
  • 10-12 szparagów zielonych
  • 3-4 łyżki siekanego koperku
  • 3 jajka
  • 100ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowe
przygotowanie:

Ciasto zagniatam z podanych składników i odkładam do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 

Gotowe ciasto rozwałkowuję na kształt formy. Nakłuwam widelcem spód i wstawiam na 10 minut do piekarnika. 

Na lekko ostudzone ciasto wykładam kawałki łososia, szparagi. Mleko, jajka, koperek i przyprawy dokładnie mieszam rózgą i zalewam tartę.

Wstawiam do piekarnika na 30 minut. 

Zdjęcie - Tarta ze szparagami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta ze szparagami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta ze szparagami i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy