Tarta ze szparagami i łososiem
Trzeba korzystać z dobrodziejstw sezonowych zatem czas na pyszną tartę ze szparagami i łososiem wędzonym z dużą ilością koperku. Wiosenna, zdrowa propozycja, bo w cieście nie ma masła a większość mąki pszennej zastąpiłam orkiszową (zdrowszą odmianą mąki pszennej).
Tarta ze szparagami i łososiem składniki:- 200g mąki orkiszowej
- 30g mąki pszennej
- 200g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
farsz:
- 200g łososia wędzonego
- 10-12 szparagów zielonych
- 3-4 łyżki siekanego koperku
- 3 jajka
- 100ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowe
Ciasto zagniatam z podanych składników i odkładam do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Gotowe ciasto rozwałkowuję na kształt formy. Nakłuwam widelcem spód i wstawiam na 10 minut do piekarnika.
Na lekko ostudzone ciasto wykładam kawałki łososia, szparagi. Mleko, jajka, koperek i przyprawy dokładnie mieszam rózgą i zalewam tartę.
Wstawiam do piekarnika na 30 minut.