Tarta z wędzonym twarożkiem i brokułami
Czas mija szybko, a jesień przyszła nagle (stwierdzenie, że niespodziewanie byłoby znacznym nadużyciem, choć mam takie nieodparte wrażenie). Czas ucieka, a każdy w okół próbuje nadążyć, jak dla mnie czas najwyższy się na chwilę zatrzymać. Jednak, za każdym razem gdy usiądę z kubkiem kawy gubię w międzyczasie kilka godzin, a co za tym idzie - im bardziej chcę wyluzować tym bardziej następnie muszę się spinać. W ramach planu wprowadzenia w życie odrobiny spokoju i walki z jesienną depresją proponuję pyszną zieloną tartę.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Nadzienie:
- 300g ugotowanych brokuł
- 2 jajka
- 1 mały kubeczek śmietany 12%
- 1 opakowanie twarogu wędzonego (użyłam z firmy Pilos z Lidla)
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Gotuję brokuły al dente i odstawiam do przestudzenia.
2. Ciasto kruche wyrabiam z podanych składników i wylepiam nim naczynie do tarty. Surową tartę smaruję roztrzepanym białkiem, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 215st. na 15 minut.
3. Mieszam składniki na nadzienie (pomijając brokuły).
4. Na podpieczony spód wylewam nadzienie, na wierzchu układam brokuły.
5. Zapiekam 40 minut.
Smacznego