Tarta z wędzonym łososiem
Maślane kruche ciasto to chyba moja ulubiona część tarty. Jeśli dołączy do niego smakowity farsz, to powstaje mój obiad idealny.
Tym razem użyłam plastrów wędzonego łososia, którego połączyłam z pomidorkami koktajlowymi. Możecie jednak użyć w zamian krótko obgotowanych różyczek brokułu, kalafiora czy np. paprykę.
Tartę możecie podawać zarówno na ciepło, jak i jako zimną przekąskę. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 225 g
- masło - 140 g, zimne
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 4-5 łyżek, zimna
- nadzienie
- łosoś wędzony - 200 g
- jajko - 4 szt
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- śmietana kwaśna - 3 łyżki
- pomidory koktajlowe - ok. 10 szt
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sól, pieprz - do smaku
Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.
Nadzienie: Na podpieczonym spodzie rozłóż łososia. Zalej doprawioną do smaku mieszanką jajek i śmietany z sokiem cytrynowym. Na wierzchu rozłóż pomidorki. Zapiekaj w temp. 180 oC do lekkiego zarumienia, ok. 40 minut.