Tarta z sernikiem na zimno i truskawkami
Pierwsze upały mamy za sobą. Z każdym kolejnym, pięknym, słonecznym dniem coraz więcej z nas trzyma się z dala od piekarnika, który potrafi kuchenne powietrze rozgrzać do naprawdę wysokich temperatur. Zamiast ciast dogadzamy sobie lodami i lemoniadami. Kiedy jednak nachodzi nas ochota na domowe ciasto, a na samą myśl o włączeniu piekarnika robi nam się słabo, warto przygotować sernik na zimno.
Składniki:
200g herbatników kakaowych
60g masła
250g mascarpone
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny
500g truskawek
Masło roztapiamy w rondelku, następnie studzimy i dodajemy do zblendowanych na pył ciastek. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty.
Schłodzone mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem, aż uzyskamy gęsty krem. Mleko podgrzewamy, w ciepłym rozpuszczamy żelatynę i wlewamy ją do wcześniej przygotowanej masy. Całość mieszamy, a następnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu układamy plasterki truskawek, zaczynając od zewnętrznego brzegu.
Ciasto wsadzamy do lodówki na ok. 3-4h, podajemy schłodzone.