Tarta z serkiem, dżemem porzeczkowym i bezą
Dziś, aby Was nie zanudzić opowieściami z mojej wycieczki mam dla Was przepis. Totalna improwizacja, ale bardzo smaczna.
Składniki (śr. 29cm):
Spód: 140g herbatników, 60g roztopionego masła, 3 duże łyżki masła orzechowego,
Środek: 1 opakowanie serka waniliowego, 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
Beza: 3 białka, 100g cukru, szczypta soli
Miksujemy w malakserze herbatniki na pył, następnie dodajemy masło i masło orzechowe. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Jeżeli stwierdzimy, że masa nie jest wystarczająco wilgotna możemy dodać jeszcze trochę masła. Gotową ciasteczkową masą wykładamy spód i boki formy do tart.
Następnie miksujemy serek z dżemem i wykładamy go na przygotowanym spodzie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając pianę na najniższej prędkości miksera, małymi partiami dodajemy cukier.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskając ją robimy na wierzchu kopczyki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140st C przez ok. 1h. Następnie pozostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym piekarniku. Beza powinna być z wierzchu krucha, a w środku miękka.