Tarta z serem kozim i szpinakiem

Tarta z serem kozim i  szpinakiem

 Przyznam, że przepis na podobną tartę znalazłam w Internecie jednakże złośliwość rzeczy martwych sprawiła, że padł nam w domu Internet i musiałam z kupionych wcześniej składników wymyślić proporcje i stworzyć coś zupełnie nowego. Okazało się, że składniki tak niesamowicie do siebie pasują, że obecnie jest to moja zdecydowanie ulubiona tarta. Wyrosła pięknie, kroiła się niesamowicie wygodnie, jak tort. Idealny przepis na kolację z przyjaciółmi. Szybki, wygodny i nie ma prawa się nie udać. Bardzo polecam miłośnikom kozich serów.

Zdjęcie - Tarta z serem kozim i  szpinakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 1h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:

  • 100g masła
  • 150g mąki
  • 3 łyżki semoliny lub mąki kukurydzianej
  • Łyżka śmietany
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu cyenne

Na nadzienie:

  • ½ paczki mrożonego szpinaku, rozmrożonego w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plastrów sera koziego
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta tymianku
  • 4 łyżki śmietany 18%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wylepiamy do ¾ wysokości nim tortownice wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Umieszczamy w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 200st. I wsuwamy spód. Podpiekamy do 20minut.

3. W misce umieszczamy składniki nadzienia poza serem i miksujemy.

4. Do zmiksowanej masy dodajemy porwany na kawałki ser kozi. Można zostawić kilka kawałków do posypania po wierzchu.

5. Na podpieczone ciasto wylewamy masę. Na wierzchu układamy pozostały ser i pieczemy 30min.

6. Świetnie smakuje na ciepło ale również na zimno.

Smacznego!

Kategorie przepisów