Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami
Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart 31 maj , 2014 Brak komentarzy
Dziś przedstawiam przepis na doskonały deser na ciepłe dni. Kruche ciasto, przepyszne śmietankowo-serowe nadzienie i bardzo truskawkowy mus z akcentem cytrynowym. Taki bardzo orzeźwiający sernik na zimno w formie tarty. Moja połówka stwierdziła, że jest to najlepszy deser jaki stworzyłam do tej pory :). Tarta ta jest też bardzo łatwa w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Przekonajcie się sami, dopóki truskawki są łatwo dostępne i w dobrej cenie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami
(tarta o średnicy 26 cm)
Składniki na mus truskawkowo-cytrynowy:
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 1/4 szklanki cukru
- 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- wstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisu
Przygotowanie musu truskawkowo-cytrynowego:
- Umieść truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.
- W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.
- Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.
- Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.
Przygotowanie nadzienia:
- W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce cukru.
- W misce miksera zmiksuj dokładnie serek śmietanowy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wmieszaj delikatnie bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.
- Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.
Smacznego!
English version
Strawberry cream cheese tart
(26 cm tart tin)
Ingredients for strawberry-lemon curd:
- 2 cups sliced fresh strawberries
- 3 tablespoons granulated sugar
- 4 tablespoons fresh lemon juice
- 2 tablespoons cornstarch
Ingredients for the filling:
- 1 cup heavy cream
- 1/4 cup granulated sugar
- 220 g cream cheese, at room temperature
- 1 cup confectioners sugar
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- prebaked pie crust from this recipe
Preparation of the strawberry-lemon curd:
- Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.
- Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and pour into the food processor. Process until combined and smooth.
- Press mixture through a fine-mesh sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.
- Press mixture again through the sieve into a heatproof container and cool to room temperature.
Preparation of the filling:
- Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a time, while beating until soft peaks form.
- Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a time, into cream cheese mixture.
- Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of curd on filling. Use a knife to swirl curd on the filling.
- Chill tart at least 2 hours before serving.
Enjoy!