Tarta z mielonym schabem podsmażanym z cynamonem oraz puree ziemniaczanym z cebulką
Tarta powstała specjalnie na edycję Najedzeni Fest pod hasłem „Slow food”.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm)
Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
350 g schabu bez kości
2 łyżka oleju
1½ łyżeczki cynamonu
400 g ziemniaków
1 cebule
1 łyżka masła
2 jajka + 1 białko pozostałe z ciasta
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło poszatkować, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiec jeszcze kilka minut, a następnie dodać nadzienie.
Nadzienie:
Zmielić mięso, a następnie przesmażyć na oliwie z cynamonem. Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie ubić na puree i wymieszać z przesmażoną cebulą i mięsem. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać jajka i białko, a następnie wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, ułożyć na nim masę, a następnie piec ok. 30-40 minut.