Tarta z kremem i owocami - malinami i jeżynami
Ciasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet do 2 dni). Polecam, bo warto!
składniki
275 g ciasta francuskiego
ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn
na krem:
1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%)
125 g sera mascarpone
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku cytryny
2 łyżki ksylitolu lub cukr
przygotowanie
Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozwinąć, uciąć kwadrat 25 x 25 cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały kawałek pociąć na 8 równej szerokości pasków i ułożyć z nich brzegi ciasta ( po 2 paski, jeden na drugim, na każdym brzegu kwadratu). Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kwadratem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty - tylko środek, brzegi pozostawić nie obciążone) piec ok 15 - 18 minut.
Zdjąć obciążenie i papier, i podpiec bez obciążenia jeszcze parę minut ( ok 5 -10 minut) aż ciasto będzie dobrze upieczone. Ostudzić.
Zrobić krem
Korzystając z miksera zacząć ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać mascarpone, pestki wanilii, cukier i sok z cytryny. Ubijać tak długo aż krem zgęstnieje. Nałożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć opłukane i osączone owoce. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
składniki
275 g ciasta francuskiego
ok 400 g wymieszanych malin i jeżyn
na krem:
1/2 szklanki (ok 120 g) śmietany kremówki (30%)
125 g sera mascarpone
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku cytryny
2 łyżki ksylitolu lub cukr
przygotowanie
Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Ciasto rozwinąć, uciąć kwadrat 25 x 25 cm. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały kawałek pociąć na 8 równej szerokości pasków i ułożyć z nich brzegi ciasta ( po 2 paski, jeden na drugim, na każdym brzegu kwadratu). Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kwadratem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty - tylko środek, brzegi pozostawić nie obciążone) piec ok 15 - 18 minut.
Zdjąć obciążenie i papier, i podpiec bez obciążenia jeszcze parę minut ( ok 5 -10 minut) aż ciasto będzie dobrze upieczone. Ostudzić.
Zrobić krem
Korzystając z miksera zacząć ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać mascarpone, pestki wanilii, cukier i sok z cytryny. Ubijać tak długo aż krem zgęstnieje. Nałożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć opłukane i osączone owoce. Przechowywać w lodówce. Smacznego!