Tarta z karmelizowanym czosnkiem
To podobno najpyszniejszy przepis świata ;) Tak przynajmniej przeczytałam w jego opisie w książce "Plenty", w którym Yotam Ottolenghi zacytował opinię swojej znajomej. Trudno się nie zgodzić, że tarta z karmelizowanym czosnkiem i serem musi smakować. Trochę zmodyfikowałam przepis, ale nadal jest świetny - tarta jest aromatyczna, wyrazista i sycąca.
Tarta z karmelizowanym czosnkiem
- 275g ciasta francuskiego light
- 3 główki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 200ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 75g pecorino
- 200g kremowego serka light
- 2 jajka
- 200ml śmietany 30%
- świeżo mielony pieprz
1) Formę do tarty z wyjmowanym dnem posmarować masłem.
2) Wyłożyć ciastem, położyć na nim papier do pieczenia, wysypać fasolą lub kulkami obciążającymi i schować do lodówki na 20 minut.
3) Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, po czym zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie złote.
4) Wyjąć ciasto, a temperaturę zmniejszyć do 160 st. C.
5) W międzyczasie obrane ząbki czosnku umieścić w rondelku i zalać dużą ilością wody.
6) Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 3 minuty i odcedzić.
7) Wytrzeć rondelek, dodać z powrotem czosnek i oliwę.
8) Smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, dodać ocet balsamiczny, 200ml wody i gotować przez 10 minut.
9) Dodać cukier, rozmaryn, tymianek i sól.
10) Gotować przez kolejne 10 minut lub do odparowania większości płynu.
11) Ser pecorino pokroić w plastry i ułożyć na spodzie tarty.
12) Nałożyć porcje serka kremowego i równomiernie rozłożyć czosnek razem z uzyskanym syropem.
13) W misce zmiksować jajka, śmietanę i świeżo mielony pieprz.
14) Zalać nadzienie tarty i piec przez 45 minut, aż się zetnie.
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6
Kaloryczność jednej porcji: 415 kcal