Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym

Na działce mojej Mamy jeżyny tak obrodziły w tym roku, że praktycznie codziennie dostaję solidne wiaderko tych owoców. Dlatego już trochę nie wiedząc, co z nimi zrobić, postanowiłem wykorzystać je do ciast i deserów. Tak powstała tarta z jeżynami, naładowana tymi czarnymi owocami po brzegi. Tradycyjnie upiekłem ją na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem odrobiny migdałów. Dodatkowo przygotowałem frangipane – masę migdałową, w której ukryłem dodatkową porcję jeżyn. Zwieńczeniem tarty jest zaś klasyczny krem waniliowy – crème pâtissière z solidną porcją owoców na wierzchu.

Sam frangipane zrobiłem na bazie migdałów w karmelu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Oczywiście, jeżeli nie chce Wam się prażyć orzechów i karmelizować cukru, to możecie pójść na skróty i po prostu zmiksować migdały na mąkę i dodać cukier puder. Ale gorąco polecam poświęcić te 10 minut więcej, bo efekt naprawdę jest genialny i masa migdałowa zyskuje cudowny aromat, który świetnie współgra z owocami i waniliowym kremem. Mam nadzieję, że ta tarta z jeżynami przypadnie Wam do gustu i upieczecie ją w ten weekend! ?

PS. Identyczne ciacho możecie przygotować również z malinami.

Zdjęcie - Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym Wydrukuj przepis Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 duże jajko (rozmiar L)
  • szczypta soli

 Masa migdałowa (frangipane):

  • 125 g migdałów (razem ze skórkami)
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • 15 g mąki pszennej (1 łyżka)

  Krem waniliowy (crème pâtissière):

  • 3 żółtka
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 15 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru

  Dodatkowo:

  • ok. 750 g jeżyn
PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Posiekaj masło i wbij jajko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut (lub do zamrażarki na 10).
  3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj masę migdałową. Następnie formę wyjmij z piekarnika i zdejmij obciążenie wraz z papierem. Piekarnik zostaw włączony.

 Masa migdałowa (frangipane)

  1. Migdały wraz podpraż na rozgrzanej patelni, a następnie przełóż je do miseczki.
  2. Na tę samą patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu przez kilka minut do uzyskania złotego karmelu. Pamiętaj, żeby zawartości patelni nie mieszać, tylko delikatnie ją przechylać, aby cukier karmelizował się równomiernie.
  3. Do gotowego karmelu wsyp prażone migdały. Szybko wymieszaj całość i wylej na papier do pieczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia, aby karmel zastygł.
  4. Orzechy w karmelu połam na mniejsze cząstki i wrzuć do kielicha blendera, a następnie zmiksuj całość na proszek.
  5. Do migdałów z cukrem dodaj masło oraz mąkę pszenną i wbij jajka. Całość wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Masę migdałową wylej na podpieczony spód. Ułóż w niej trochę jeżyn, zachowując odstępy, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego nadal do 180ºC) i piecz przez kolejne 20 minut, aż frangipane się zetnie.
  7. Następnie tartę odstaw do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy.

Krem waniliowy (crème pâtissière)

  1. W garnku zagotuj 250 ml mleka z cukrem i ekstraktem lub cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, garnek zdejmij z ognia.
  2. W osobnym naczyniu przygotuj pastę. Połącz żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i skrobią (najlepiej to zrobić blenderem, aby nie było grudek).
  3. Do gorącego mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Mleko wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Krem przykryj bezpośrednio folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do wystudzenia.
  4. Krem waniliowy wyłóż na wystudzoną tartę i wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ciasta ułóż jeżyny i całość wstaw na minimum godzinę do lodówki, aby krem nieco stężał.
Zdjęcie - Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów