Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym
Na działce mojej Mamy jeżyny tak obrodziły w tym roku, że praktycznie codziennie dostaję solidne wiaderko tych owoców. Dlatego już trochę nie wiedząc, co z nimi zrobić, postanowiłem wykorzystać je do ciast i deserów. Tak powstała tarta z jeżynami, naładowana tymi czarnymi owocami po brzegi. Tradycyjnie upiekłem ją na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem odrobiny migdałów. Dodatkowo przygotowałem frangipane – masę migdałową, w której ukryłem dodatkową porcję jeżyn. Zwieńczeniem tarty jest zaś klasyczny krem waniliowy – crème pâtissière z solidną porcją owoców na wierzchu.
Sam frangipane zrobiłem na bazie migdałów w karmelu, aby nadać mu jeszcze więcej smaku. Oczywiście, jeżeli nie chce Wam się prażyć orzechów i karmelizować cukru, to możecie pójść na skróty i po prostu zmiksować migdały na mąkę i dodać cukier puder. Ale gorąco polecam poświęcić te 10 minut więcej, bo efekt naprawdę jest genialny i masa migdałowa zyskuje cudowny aromat, który świetnie współgra z owocami i waniliowym kremem. Mam nadzieję, że ta tarta z jeżynami przypadnie Wam do gustu i upieczecie ją w ten weekend! ?
PS. Identyczne ciacho możecie przygotować również z malinami.
Tarta z jeżynami, masą migdałową i kremem waniliowym Wydrukuj przepis Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- szczypta soli
Masa migdałowa (frangipane):
- 125 g migdałów (razem ze skórkami)
- 100 g cukru
- 30 ml wody
- 100 g miękkiego masła
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 15 g mąki pszennej (1 łyżka)
Krem waniliowy (crème pâtissière):
- 3 żółtka
- 300 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 15 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 750 g jeżyn
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Posiekaj masło i wbij jajko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką (jeśli korzystasz z formy nieprzywierającej, pomiń ten krok). Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut (lub do zamrażarki na 10).
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj masę migdałową. Następnie formę wyjmij z piekarnika i zdejmij obciążenie wraz z papierem. Piekarnik zostaw włączony.
Masa migdałowa (frangipane)
- Migdały wraz podpraż na rozgrzanej patelni, a następnie przełóż je do miseczki.
- Na tę samą patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Podgrzewaj całość na średnim ogniu przez kilka minut do uzyskania złotego karmelu. Pamiętaj, żeby zawartości patelni nie mieszać, tylko delikatnie ją przechylać, aby cukier karmelizował się równomiernie.
- Do gotowego karmelu wsyp prażone migdały. Szybko wymieszaj całość i wylej na papier do pieczenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia, aby karmel zastygł.
- Orzechy w karmelu połam na mniejsze cząstki i wrzuć do kielicha blendera, a następnie zmiksuj całość na proszek.
- Do migdałów z cukrem dodaj masło oraz mąkę pszenną i wbij jajka. Całość wymieszaj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Masę migdałową wylej na podpieczony spód. Ułóż w niej trochę jeżyn, zachowując odstępy, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego nadal do 180ºC) i piecz przez kolejne 20 minut, aż frangipane się zetnie.
- Następnie tartę odstaw do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy.
Krem waniliowy (crème pâtissière)
- W garnku zagotuj 250 ml mleka z cukrem i ekstraktem lub cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, garnek zdejmij z ognia.
- W osobnym naczyniu przygotuj pastę. Połącz żółtka z 50 ml mleka oraz mąką pszenną i skrobią (najlepiej to zrobić blenderem, aby nie było grudek).
- Do gorącego mleka szybkim ruchem wlej otrzymaną pastę i dokładnie ją rozprowadź. Mleko wstaw z powrotem na palnik i cały czas mieszając, doprowadź zgęstnienia. Krem przykryj bezpośrednio folią (aby nie utworzył się kożuch) i odstaw do wystudzenia.
- Krem waniliowy wyłóż na wystudzoną tartę i wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ciasta ułóż jeżyny i całość wstaw na minimum godzinę do lodówki, aby krem nieco stężał.