Tarta z jabłkami w kratkę
Szarlotka, jabłecznik, czy tarta z jabłkami to dla mnie jesień. Zaparzcie herbatę i skosztujcie odrobinę mojej ukochanej pory roku.
Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
250g mąki pszennej
50g cukru
150g masła
jajko
szczypta soli
2 jabłka
jajko
odrobina cukru pudru
Składniki na ciasto zagniatamy, aż uzyskamy jednorodną kulę. Następnie wałkujemy ją, podsypując mąką. Rozwałkowany arkusz ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy skrawki i tworzy z nich nową kulę ciasta.
Jabłko kroimy w plastry i układamy na cieście.
Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i rozcinamy je na paski, którymi przykrywamy owoce. Ciasto z wierzchy smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez około 25-30 minut.