Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną


Zdjęcie - Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niesamowicie stęskniłam się za burczymiwbrzuchu! Nic jednak na to nie poradzimy, że przez ostatnie miesiące pracowałyśmy ze Śliwką nad tajnym projektem, który pochłonął nas jak ruchome piaski. Powoli powstajemy niczym Feniks z popiołu i już niedługo wynagrodzimy posuchę na blogu czymś wyjątkowym. A już dziś na przeprosiny upiekłam tartę.

Obudziłam się rano i ni z gruszki, ni z pietruszki wymarzyła mi się gruszkowa tarta. Zwołałam małą konferencję z gruszkami Konferencja i postanowiłam, że będzie to tarta na słono. Zamoczyłam je w syropie klonowym i na tym zakończyła się słodka historia, bo dołączył do nich pan Brie pleśniowy i kwaskowata żurawina. Gruszki przykryłam dziurawym daszkiem, aby mogły od czasu do czasu zerkać co się dzieje poza tartą. Nie obiecuję gruszek na wierzbie, ale możecie mi zaufać, że tarta wprowadzi Was w rytmiczny taniec jesiennych smaków!

Zdjęcie - Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i żurawiną
Kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (lub zimnej wody)
  • łyżeczka soli
  • białko (wierzch)
Nadzienie:
  • 600 g gruszek (u mnie "Konferencja")
  • 100 g sera pleśniowego (Brie lub Camembert)
  • 50 g świeżej lub suszonej żurawiny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, śmietanę, sól i posiekane drobno kawałki zimnego masła. Całość zagniatamy do połączenia składników. Utworzoną kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z syropem klonowym. Ser pleśniowy kroimy w plastry.
  3. Schłodzone ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części, jedną z nich cienko wałkujemy i wykładamy nią formę do tarty, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  4. Na spód wykładamy przygotowane wcześniej gruszki, ser, żurawinę.
  5. Drugą część ciasta cienko wałkujemy, małym kieliszkiem wykrawamy dziurki. Przykrywamy ciastem nadzienie, a dookoła dekorujemy kółkami wykrojonymi z ciasta.
  6. Tartę z wierzchu smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 210 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zimowa tarta z jabłkami

Zimowa tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta jabłkowa
2

Tarta jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galette z jabłkami – przepis

Galette z jabłkami – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Serowa tarta z dynią
1

Serowa tarta z dynią

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tarta cytrynowa z bezą na kokosowym spodzie

Tarta cytrynowa z bezą na koko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Zimowy koktajl z pasternakiem

Zimowy koktajl z pasternakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Chai mini serniczki z musem mango
1

Chai mini serniczki z musem ma…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Dżem z kumkwatów
1

Dżem z kumkwatów

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Czekoladki walentynkowe z borówkami
1

Czekoladki walentynkowe z boró…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Koktajl truskawkowy z migdałami

Koktajl truskawkowy z migdałam…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia