Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii
Kwiaty cukinii kupiłam u pana Ziółko po złotówce i umieściłam je w tarcie.
Zrobiłam kruche, wytrawne ciasto, schłodzilam je w lodówce. W tym czasie ponadziewałam kwiaty. Przygotowałam do nich farsz z 50 g koziego, kremowego sera, 50 g ricotty, żółtka, soli, pieprzu, świeżych liści bazylii, kilku łyżek startego carskiego sera z Hajnówki i garstki prażonych, pokruszonych orzechów nerkowca. Kwiaty, przed napełnieniem ich farszem umyłam, osuszyłam i wyrwałam z nich słupki.
Masę do tarty przygotowałam z ok. 200 g ricotty, 4 jajek, 150 ml 18% śmietany, kilku łyżek startego carskiego sera, pokrojonych papryczek chilli, pokruszonych, prażonych nerkowców, porwanych liści bazylii. Wszystko to wymieszałam.
Najpierw podpiekłam spód, potem na podpieczonym cieście ułożyłam masę i faszerowane kwiaty. Wierzch posypałam startym serem, prażonymi ziarnami słonecznika oraz poukładałam suszone pomidory i całość zapiekłam w 180 stopniach przez ok. pół godziny.