Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą
Bohaterka dzisiejszego wpisu to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu. Ciepła, pomarańczowa barwa dyni idealnie komponuje się z fioletem cebuli i czerwienią granatu.
Składniki (śr. 24cm ):
Ciasto
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
150g masła
Farsz
2 jajka
150g śmietany 18%
150g sera feta
ząbek czosnku
czerwona cebula
dynia Hokkaido
pestki granatu
oliwa z oliwek
Dynie obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu i kroimy w wąskie półksiężyce. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C.
W między czasie zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Wsadzamy blaszkę z ciastem na ok. 1h do lodówki.
W misce łączymy śmietanę z jajkami oraz posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę śmietanową wylewamy na schłodzone ciasto. Na wierzchu układamy upieczoną dynię, pokrojony w kostkę ser, oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.
Tartę podajemy z pestkami granatu.