Tarta z czarną soczewicą i marchewką.

Tarta z czarną soczewicą i marchewką.


Tart with black lentils and carrots.
Zdjęcie - Tarta z czarną soczewicą i marchewką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Zdjęcie - Tarta z czarną soczewicą i marchewką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

100 g sera twarogowego

200 g mąki pszennej

100 g soczewicy czarnej

1 szklanka bulionu warzywnego

6 marchewek (50 dag)

1 żółtko

4 jajka

3 łyżki mleka

3 łyżki oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki kminku mielonego

sól,

pieprz

1 łyżka masła


Wykonanie. Zdjęcie - Tarta z czarną soczewicą i marchewką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Ciasto. Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg. Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry.


Można jeszcze inaczej.
Zdjęcie - Tarta z czarną soczewicą i marchewką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec 15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet.

Kategorie przepisów