Tarta z czarną soczewicą i marchewką.
Tart with black lentils and carrots.
Składniki.
100 g sera twarogowego
200 g mąki pszennej
100 g soczewicy czarnej
1 szklanka bulionu warzywnego
6 marchewek (50 dag)
1 żółtko
4 jajka
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól,
pieprz
1 łyżka masła
Wykonanie. Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. Ciasto. Z maki, twarogu, żółtka, mleka, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto i wywałkować okrąg. Formę,23 cm, wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zaczynając od brzegu ciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry.
Można jeszcze inaczej.
Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec 15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet.