Tarta z ciasta francuskiego z łososiem i krewetkami
Tą tartę upiekłam jakiś czas temu. Do jej zrobienia zainspirował mnie jakiś program kulinarny emitowany na Good Food Chanel (niestety nie pamiętam jaki).Tarta bardzo posmakowała mojemu mężowi, który nie przepada za ciastem francuskim w formie wytrawnej, za to uwielbia krewetki.Postanowiłam dodać ten przepis jako propozycję dania na nowoczesną wigilię. Zdecydowałam, też że ten przepis zagości w tym roku na moim stole wigilijnym w formie mini tart, będących dodatkiem do barszczyku.
Tarta z ciasta francuskiego z łososiem i krewetkami:
Smacznego
Tarta z ciasta francuskiego z łososiem i krewetkami:
- 75 g łososia wędzonego
- 200 g krewetek, ugotowanych
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 białko
- 450 g fileta z łososia (bez ości i skórki)
- 100 g liści szpinaku, umytych
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- żółtko jajka, rozmącone z łyżką mleka
Smacznego