Tarta z ciasta francuskiego i grillowanych warzyw
Aromatyczne , grillowane warzywa i chrupiące, rozpływające się w ustach ciasto francuskie. Niewiele składników, prosty sposób przygotowania potrawy i niesamowity smakowy oraz wizualny rezultat. Do przyrządzenia tej tarty można użyć dowolnych , ulubionych warzyw, które nadają się do grillowania. Dużą rolę odgrywa tu również rodzaj użytego sera, który powinien być przeznaczony do zapiekania. Dowolna kompozycja mieszanki ziołowej
pozwala na uzyskanie ulubionego smaku i aromatu tarty.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100-150 g żółtego sera
- 150-200 g gęstego sosu pomidorowego
- ulubiona przyprawa ziołowa lub suszone zioła prowansalskie / do smaku /
Wykonanie:
Warzywa umyć. Papryki pokroić w ćwiartki, bakłażan i cukinię w plastry. Warzywa posmarować oliwą i grillować na patelni z obu stron. Doprawić do smaku i pozostawić do przestygnięcia. Schłodzone ciasto francuskie wyłożyć do foremki / dno i boki/. Nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem. Przestudzone warzywa dowolnie ułożyć na cieście. Polać sosem pomidorowym i posypać startym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C i piec ok. 20-25 min. Upieczoną tartę przestudzić i pokroić. Doskonale smakuje również na zimno.