Tarta z brokułami, cukinią i tofu

Tarta z brokułami, cukinią i tofu

Dziś prezentuję Wam mój pierwszy eksperyment z tofu, który zresztą uważam za bardzo udany. Zapraszam na tartę z brokułami, cukinią i tofu!

Zdjęcie - Tarta z brokułami, cukinią i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto: 200g mąki pszennej, 100g masła, szczypta soli, jajko
Farsz: 3 jajka, 180g śmietany, mała cukinia, połowa brokuła, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 150g tofu pasteryzowanego, olej, sól pieprz, oregano
Zdjęcie - Tarta z brokułami, cukinią i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.
Cukinie kroimy na cienkie plasterki, solimy, pieprzymy i lekko oprószamy oregano. Przyprawione plasterki cukinii przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie. Kroimy szalotki (w plasterki) oraz tofu (w drobną kostkę). Następnie w misce łączymy śmietanę z jajkami oraz przeciśniętym czosnkiem i pokrojonymi szalotkami.
Wyciągamy blachę z ciastem z lodówki, na spodzie układamy połowę przygotowanych warzyw i tofu i zalewamy masą z jajek i śmietany. Na wierzch układamy pozostałe składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.30-35 minut.
Zdjęcie - Tarta z brokułami, cukinią i tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów