Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Zdjęcie - Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy przychodzi jesień, chce mi się ciepłych kolacji i przekąsek. Kiedy w lodówce macie gotowe ciasto francuskie, przygotowanie pysznej tarty ze szpinakiem to kwestia naprawdę raptem połowy godziny i danie dumnie może pojawić się na stole.

Zdjęcie - Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś klasyczne ciasto francuskie trochę podkręciłam ziarenkami sezamu. Wystarczy rozsypać sezam na schłodzonym arkuszu ciasta i lekko go w niego wcisnąć delikatnie wałkując. I tyle. Prosty zabieg, a efekt zaskakujący i naprawdę bardzo smaczny!

Zdjęcie - Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moją tartę wykończyłam cheddarem, możecie dodać na wierzch także ser pleśniowy czy fetę.

Zdjęcie - Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykorzystałam prostokątną foremkę ok.12 x 30 cm.

Zdjęcie - Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • świeży szpinak "baby" - 200 g
  • szalota - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciast francuskie - 1 opakowanie
  • sezam - 3 łyżka
  • jajko - 2 szt
  • śmietanka kremówka - 3/4 szklanki
  • cheddar - 2 plastry
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • bułka tarta - 1 łyżka
Przygotowanie:

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego, obsyp sezamem i delikatnie za pomocą wałka „wtłocz” ziarenka w ciasto.

Ciastem wyłóż foremkę do tarty (na brzegach zawinęłam ciasto podwójne) i wstaw do lodówki.

Na patelni z odrobiną oleju usmaż szpinak. Odstaw do miseczki, ostudź i odsącz nadmiar zebranego płynu.

Szalotkę drobno posiekaj, zeszklij na reszcie oleju. Połącz ze szpinakiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jajka połącz ze śmietanką.

Wyjmij z lodówki foremkę z ciastem. Dno nakłuj widelcem, posyp bułka tartą (zbierze ewentualny nadmiar wilgoci).

Ułóż szpinak z cebulką, zalej mieszaniną jajek, na wierzchu ułóż ser.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz do zezłocenia brzegów, przez ok. 30-40 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Przepisy z tych kategorii

Domowa chińszczyzna, czyli kurczak w pięciu smakach

Domowa chińszczyzna, czyli kur…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą

Wrapy z hummusem, halloumi i c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pieczone bataty z pikantną ciecierzycą, fetą i kiełkami groszku

Pieczone bataty z pikantną cie…

aronia aronia
Wiem co jem

Zielony koktajl (szpinak, banan, mango)

Zielony koktajl (szpinak, bana…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zapiekanka gyros
1

Zapiekanka gyros

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Francuska zupa cebulowa z szampanem
1

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Francuska zupa cebulowa z szampanem
1

Francuska zupa cebulowa z szam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem low FODMAP

Tartaletki orkiszowe z jajkiem…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Lany chrust vel faworki lane
2

Lany chrust vel faworki lane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zimowa zupa z jarmużem i fasolą
1

Zimowa zupa z jarmużem i fasol…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak z fasolą i pomidorami - danie jednogarnkowe

Kurczak z fasolą i pomidorami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne