Tarta szparagowa

Tarta  szparagowa

Skusiłam się, aby upiec jeszcze jedną tartę, w której były szparagi. Tym razem grały one główną rolę. Tarta bardzo smaczna, ale w porównaniu do wiosennej nieco monotonna.

Zdjęcie - Tarta  szparagowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta  szparagowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta szparagowa

ciasto:

200 g pszennej mąki

1 łyżeczka soli

100 g schłodzonego masła

1 lekko roztrzepane  jajo

farsz:

1 kg szparagów

4 jaja

80 g startego cheddara

250 g sera ricotta

3 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Obrane szparagi, po obcięciu końcówek, gotuję w osolonej wodzie do miękkości.

Mąkę wsypuję do miski, wkrajam do niej zimne masło, mieszam, ma przypominać w konsystencji zacierki. Wsypuję sól, mieszam. Robię dołek i wlewam do niego roztrzepane jajko. Zagniatam ciasto. Robię z niego kulę.

Naczynie do tarty o śred. 28 cm smaruję masłem. Na środku kładę kulę ciasta i równomiernie rozprowadzam uciskając po całym naczyniu, także po bokach. Wstawiam na pół godziny do lodówki.

Gdy szparagi są już ugotowane, odcedzam je i obcinam, jeśli jeszcze  zostały jakieś, twarde końce.

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.

Do rozgrzanego piekarnika wstawiam ciasto na 12-15 minut, aż wyschnie. Sprawdzam dla pewności, że jest suche, dłonią. Wyjmuję suche ciasto z piekarnika i na spód równomiernie rozkładam szparagi. Obniżam temperaturę w piekarniku do 180 stopni.

Sery łączę z jajami, oliwą i doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Wylewam na szparagi.

Tartę zapiekam przez ok. 25 minut. Jest gotowa, gdy farsz się zetnie.

Zdjęcie - Tarta  szparagowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów