Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Zdjęcie - Tarta śliwkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta pachnąca wanilią i śliwkami to rozkosz dla podniebienia. Skorzystałam z przepisu Paolki. Polecam na jesienną chandrę, do kawki lub do dobrej książki, pozdrawiam :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła
  • 10 dag gęstej śmietany 18 %
  • 15 dag  cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 35-40 dag śliwek
  • 2 cukry waniliowe
  • bułka tarta
  • tłuszcz do formy

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, śmietany, cukru pudru, żółtek i soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie śliwki przekroić na pół i każdą połówkę naciąć do połowy. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć 1/3 ciasta. 3/4 ciasta rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem, ułożyć na nim śliwki, posypać cukrem waniliowym.

1/3 ciasta rozwałkować, powycinać paski. Układać paski ciasta na śliwkach, ja ułożyłam paski w kratkę.  Piec 30 - 40 minut. w temp. 170 stopni. Na koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Zdjęcie - Tarta śliwkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Zdjęcie - Tarta śliwkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów