Tarta śliwkowa

Proste, szybkie i smaczne.

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
250 g masła
kilka łyżek bardzo zimnej wody
można dodać też dwa żółtka
szczypta soli
kilka łyżek cukru-pudru

no i śliwki + gruby cukier trzcinowy do posypania

Z mąki, zimnego masła (posiekanego), zimnej wody i soli oraz cukru trzeba szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę albo dwie do lodówki. (Z tej ilości składników wychodzą mi 2 tarty ale zawsze robię ciasta "na zapas" i zamrażam w lodówce.)
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szczelnie formę do tarty - natłuszczoną i wysypaną mąką. Na schłodzone i nakłute widelcem ciasto położyłam śliwki, posypałam grubym cukrem trzcinowym.
Piekłam całość najpierw 20 minut w 180 stopniach C na środkowej półce piekarnika. Następnie 10 minut podpiekałam sam spód w 180 stopniach a następnie całość dopiekłam 10 minut w 170 stopniach na środkowej półce.

Zdjęcie - Tarta śliwkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasola z karczochami

Fasola z karczochami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa serowo – cebulowa
2

Zupa serowo – cebulowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty