Tarta rabarbarowo-truskawkowa

Tarta  rabarbarowo-truskawkowa
Zdjęcie - Tarta  rabarbarowo-truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta  rabarbarowo-truskawkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

125 g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

3-4 łyżki bardzo zimnej wody

55-60 g zimnego - posiekanego drobno masła

Farsz1:

4 czubate łyżki mascarpone

2 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany

łyżka cukru pudru

Farsz2:

pół kilo rabarbaru

ok. 200 g truskawek

cukier ok 4 -5 łyżek

sok z połowy cytryny

Ciasto zrobiłam najprostszym możliwym sposobem: wszystkie suche składniki wsypałam do miksera, dodałam masło i zmiksowałam aż powstało coś co przypomina okruszki chleba. Następnie powoli dodałam wodę, miksując pulsacyjnie aż powstała kulka ciasta. Nie wolno go za długo wyrabiać! Gotowe ciasto zawinęłam w folię i włożyłam na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie obrałam rabarbar i pokroiłam go w drobne kawałki - zasypałam cukrem i powoli dusiłam aż zmiękł. Następnie dodałam pokrojone w ćwiartki truskawki, wymieszałam, dodałam soku z cytryny i dusiłam na małym ogniu ok 2 godzin. Chodzi głownie o to, by odparował nadmiar płynu.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23 cm. Spód ciasta nakłułam widelcem, wyłożyłam folią aluminiową na którą wysypałam fasolę. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 20 minut. Po 20 minutach zdjęłam folię z fasolą i dalej piekłam ciasto jakieś 15 minut. Musi się zrumienić.

W tym czasie zrobiłam masę z mascarpone i śmietany oraz cukru - po prostu wszystko dokładnie wymieszałam.

Mascarpone rozsmarowałam na przestudzonym cieście - całość wstawiłam do lodówki na 40 minut. Na schłodzone mascarpone nałożyłam masę rabarbarowo-truskawkową. Tartę wstawiłam do lodówki na godzinę. I gotowe.

Przepis na ciasto na tartę jest standardowy ale pomysł na "górę" wzięłam od Davida Lebovitza.

Kategorie przepisów