Tarta pomidorowa i Ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek
Wrzucam kilka propozycji, które uważam, że świetnie komponują się z wodą Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Z warzywnych straganów przytachałam kilka ziół, które na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Mój taras powitał bazylię, tymianek, rozmaryn i miętę.
Pierwszą propozycją, którą chcę się podzielić, jest tarta pomidorowa z ciasta francukiego. Łatwy przepis i na pewno zdjęcie zachęci Was do wypróbowania w swoim kulinarnym zaciszu.
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 pomidory
6 ząbków czosnku
ser gorgonzola
czarne oliwki
tymianek
bazylia
oliwa
sól
pieprz
Foremki nasmarować oliwą, wyłożyć ciasto (w moim przypadku ciasta starczyło na 3 foremki). Pomidory pokroić w plastry i poukładać na cieście. Dołożyć pokrojony w plasterki ser, czarne oliwki i wyciśnięty czosnek. Delikatnie do smaku posypać solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 25/30 minut. Po upieczeniu dodać listki mięty.
Kolejny przepis, który wypróbowałam dzięki dzisiejszemu wypadowi na stragany, kipiące od soczystych warzyw i owoców, będą to ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek. Przepis po trosze zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz" ale w czasie pichcenia i poległej walki z rabarbarem (rozgotował się masakrycznie) stworzyłam coś na podobieńswo musu&sałatki;)
Ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek
1/2 ciasta francuskiego
ser gorgonzola(mniej więcej 100 gram)
2 łodygi rabarbaru
10 truskawek
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
sok z cytryny
tymianek
pieprz cytrynowy
Umyty rabarbar pokroić w małe kawałki. W rondelku roztopić masło, wrzucić rabarbar i dusić. Dodać miód, sok z cytryny(tyle ile uważacie a rabarbar cholernie kwaśny) i zagotować. Truskawki pokroić w kawałki. Z ciasta francuskiego wykroić kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po kawałeczku sera, posypać tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Zlepiać w kieszonki a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez około 15 minut( jak się zrumienią, można śmiało wyjmować). Przestudzony rabarbar wymieszać z truskawkami, dodać pokrojony w plastry ser. Jeśli rozgotuje się rabarbar, możecie zrobić muss i na to włożyć truskawki z serkiem a następnie posypać tymiankiem.
Ostatni przepis to popularna grillowana cukinia. Tym razem skropiona sokiem z cytryny.
Przepis do grillowanej cukinii podawałam kilka dni temu. Tym razem zamiast czosnku użyłam cytryny. Do sałatki dodałam ser i oczywiście podałam z opiekanym chlebkiem z ziarnami siemienia lnianego....pycha:)Myślę, że woda Smako-Łyk cytrynowy będzie pasowała do tego dania?
A jakie są Wasze opinie? Czy przepisy, które zaproponowałam zdadzą egzamin z wodą Smako-Łyk Żywiec Zdrój?