Tarta pomidorowa i Ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek

Tarta pomidorowa i Ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek

Wrzucam kilka propozycji, które uważam, że świetnie komponują się z wodą Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Z warzywnych straganów przytachałam kilka ziół, które na stałe zagoszczą w mojej kuchni. Mój taras powitał bazylię, tymianek, rozmaryn i miętę.

Pierwszą propozycją, którą chcę się podzielić, jest tarta pomidorowa z ciasta francukiego. Łatwy przepis i na pewno zdjęcie zachęci Was do wypróbowania w swoim kulinarnym zaciszu.

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 pomidory

6 ząbków czosnku

ser gorgonzola

czarne oliwki

tymianek

bazylia

oliwa

sól

pieprz

Foremki nasmarować oliwą, wyłożyć ciasto (w moim przypadku ciasta starczyło na 3 foremki). Pomidory pokroić w plastry i poukładać na cieście. Dołożyć pokrojony w plasterki ser, czarne oliwki i wyciśnięty czosnek. Delikatnie do smaku posypać solą, pieprzem, tymiankiem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez około 25/30 minut. Po upieczeniu dodać listki mięty.

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Kolejny przepis, który wypróbowałam dzięki dzisiejszemu wypadowi na stragany, kipiące od soczystych warzyw i owoców, będą to ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek. Przepis  po trosze zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz" ale w czasie pichcenia i poległej walki z rabarbarem (rozgotował się masakrycznie) stworzyłam coś na podobieńswo musu&sałatki;)

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 


Ciasteczka z serem gorgonzola i sałatką z truskawek

 

1/2 ciasta francuskiego

ser gorgonzola(mniej więcej 100 gram)

2 łodygi rabarbaru

10 truskawek

2 łyżki masła

3 łyżki miodu

sok z cytryny

tymianek

pieprz cytrynowy

Umyty rabarbar pokroić w małe kawałki. W rondelku roztopić masło, wrzucić rabarbar i dusić. Dodać miód, sok z cytryny(tyle ile uważacie a rabarbar cholernie kwaśny) i zagotować. Truskawki pokroić w kawałki. Z ciasta francuskiego wykroić kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po kawałeczku sera, posypać tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Zlepiać  w kieszonki a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez około 15 minut( jak się zrumienią, można śmiało wyjmować). Przestudzony rabarbar wymieszać z truskawkami, dodać pokrojony w plastry ser. Jeśli rozgotuje się rabarbar, możecie zrobić muss  i na to włożyć truskawki z serkiem a następnie posypać tymiankiem.

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Ostatni  przepis to popularna grillowana cukinia. Tym razem skropiona sokiem z cytryny.

Przepis do grillowanej cukinii podawałam kilka dni temu. Tym razem zamiast czosnku użyłam cytryny. Do sałatki dodałam ser i oczywiście podałam z opiekanym chlebkiem z ziarnami siemienia lnianego....pycha:)Myślę, że woda Smako-Łyk cytrynowy będzie pasowała do tego dania?

A jakie są Wasze opinie? Czy przepisy, które zaproponowałam zdadzą egzamin z wodą Smako-Łyk Żywiec Zdrój?

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów