Tarta piernikowa z marcepanem i dżemem śliwkowym
Tartę zrobiłam z ciasta przygotowanego wcześniej na pierniczki według przepisu z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".
Ciasto na piernik staropolski:
1/2 kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dag smalcu lub masła
1 kg pszennej mąki (ta ilość jest za mała, aby ciasto miało odpowiednia konsystencję trzeba dać około 1,5 kg mąki Najlepiej dać 1 kg i później dosypywać tyle i potrzeba)
3 całe jajka
3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
przyprawa do piernika (od lat zamiast dodawać gotową przyprawę robię ją sama mieląc goździki, kolendrę, kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i dodając mielony cynamon i imbir).
W garnku rozpuścić miód, cukier i tłuszcz.
Podczas podgrzewania nie dopuścić do zagotowania masy, cały czas mieszając , ponieważ masa ma tendencję do przywierania do dna.
Masę schłodzić i stopniowo dodać do niej, wyrabiając ręką, mąkę, 3 jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy.
Wyrobione ciasto włóżyć do garnka emaliowanego lub kamionkowego, przykryć lnianą ściereczką, osłonić folią i umieścić w chłodnym miejscu (dolna półka w lodówce, balkon, piwnica).
Ciasto powinno dojrzewać minimum przez 2 tygodnie.
kilka łyżek korzennego dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych
100-150 g masy marcepanowej
Część ciasta potrzebnego do tarty rozwałkować na dwa placki grubości ok. 5 mm.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze ułożyć placek, posmarować go korzennymi powidłami śliwkowymi, a następnie ułożyć warstwę rozwałkowanej masy marcepanowej.
Na wierzchu tarty ułożyć drugi placek, zlepić go plackiem tworzącym spód tarty, ozdobić gwiazdkami wyciętymi z ciasta.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do temp 180º C ok. 60 min.
Gotową tartę polukrować.