Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem

Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem

Mimo późnej już pory po mojej kuchni rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, to dochodzą muffinki na śniadanie dla dzieci. Mój piekarnik nie raz już doświadczał nocnej zmiany, wtedy chyba najlepiej mi się myśli, kiedy w domu cichną wszelkie gwary. Wsłuchując się w tykanie piekarnika i rytmiczne kapanie wody z kranu, przegryzam resztki razowej tarty z burakiem. Okazało się, że ziemisty smak burak dobrze komponuje się ze słodko-kwaśną żurawiną, mało wyrazistym szpinakiem i jego totalnym przeciwieństwem, w stopniu wyrazistości, serem pleśniowym. Pomimo różnych sfer pochodzenia, składniki połączyły się w zgrabną całość, prosty burak uszlachetnił się za sprawą sera camambert, który tym samym spuścił trochę z tonu na rzecz szpinaku. Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na formę o śr 25 cm Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie


Ciasto 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 125 g mielonych orzechów laskowych, 1 żółtko, 125 g masła, szczypta soli, 60 ml zimnej wody, 

Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadzienie 4-5 ugotowanych w mundurkach buraków, 450 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 szalotki, 250 g sera camembert, 4 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3/4 szklanki śmietany 30 %, 1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
1. W misce miksera mieszamy mąkę, orzechy i sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, zagniatamy w kulę, nie ogrzewamy ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min 2. Kiedy ciasto się schładza, przygotowujemy nadzienie: obieramy ugotowane uprzednio buraki i kroimy w plastry, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę\ 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę i czosnek, kiedy zmiękną dodajemy szpinak i czakramy aż zwiędnie, przekładamy do miski, solimy i dodajemy pieprz 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 5. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tarte z ruchomym dnem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem żeby nie spłynęły nam brzegi, wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut, następnie usuwamy papier i podpiekamy jeszcze ok 7 minut, wyjmujemy z piekarnika 8. Na podpieczony spód wykładamy blanszowany szpinak, pokrojone buraki, posypujemy suszoną żurawiną, śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylewamy na tartę, na wierzchu układamy plasterki sera i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut

Jesień w kolorach i smakach!
Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów