Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym
Zdjęcie - Tarta gruszkowa z kremem migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Historia ciasta: Kupiłam gruszki. Zrobiłam ciasto.
Tarta gruszkowa z kremem migdałowym (blacha o średnicy 28cm)

- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

-600ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii
- 100g mielonych migdałów (ew. zmiażdżonych w moździerzu płatków)

- 1-2 gruszki
- 1 łyżka miodu

W dużej misce/na blacie/na desce połącz mąkę, cukier, jajko, sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ugniataj aż stworzą jednolitą masę. Ciasto wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź tworząc wyższe obramowanie. Na całej długości zrób dziurki widelcem i wsadź do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj krem. Wlej mleko do rondelka, rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wrzuć do rondelka. Zagotuj, a jak dojdzie do wrzenia zmniejsz ogień. W oddzielnej misce zmiksuj żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodaj tę masę do mleka gotującego się na małym ogniu, wcześniej usuwając laskę wanilii. Mieszaj przez ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, a gdy ostygnie dodaj migdały. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do piekarnika. Piecz około 20-30min aż zbrązowieje.
Odłóż spód do dokładnego wystygnięcia (w przeciwnym razie krem może się rozpuścić) i gdy krem i ciasto będą zimne, wysmaruj kremem kruchy spód. Pokrój gruszki w paski i ułóż na kremie. Całość polej delikatnie miodem.


Śliwka

Kategorie przepisów