Przygotowujemy krem cytrynowy. 2 jajka, 2 żółtka, drobno startą skórkę i sok z trzech cytryn, 5 g mąki ziemniaczanej oraz 200 g cukru umieszczamy w niewielkim garnku. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż krem zgęstnieje. Dodajemy 10 ml oleju Kujawski i studzimy.
Połowę wiórków rozdrabniamy w malakserze ze 100 g cukru. Mieszamy z resztą wiórków, dodajemy 1 żółtko, 70 ml oleju Kujawski i mieszamy.
Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego lub foremki na tartę i dociskamy do brzegów i dna.
Spód tarty pieczemy przez 10 minut pod folią aluminiową w 180Cº, a następnie kolejne 5-8 minut bez przykrycia. Upieczony spód powinien być złocisty i wypieczony. Studzimy.
200 g cukru mieszamy z 45 ml wody i podgrzewamy do uzyskania temp. 120ºC.
Gdy temperatura syropu zacznie dochodzić do 100ºC, zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę.
Do ubitej piany z białek dodajemy, wąską strużką, nie przerywając ubijania, syrop cukrowy o temp. 118-120ºC.
Po dodaniu całego syropu kontynuujemy ubijanie, aż beza całkowicie wystygnie.
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy krem cytrynowy, a na górę bezę.
Bezę opiekamy palnikiem lub wkładamy pod rozgrzany grill na 2-3 minuty.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl