Tarta budyniowa z kaszą manną

Tarta budyniowa z kaszą manną

Tarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często.

Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny.

Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki!

Polecam!

Zdjęcie - Tarta budyniowa z kaszą manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 100 g

* masło – 50 g

* cukier puder – 50 g

* żółtko – 1 szt

NADZIENIE:

* jajko – 2 szt

* białko – 1 szt

* cukier puder – 4 łyżki

* sok cytrynowy – 4 łyżki

* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g

* budyń waniliowy – 1 op / 60 g

* kasza manna – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę siekamy z masłem.

Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.

Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem.

Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.

NADZIENIE:

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając.

Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.

Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut.

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Kategorie przepisów