Tarta budyniowa z kaszą manną
Tarty robię rzadko … ale ciasta z kaszy bardzo często.
Dziś postanowiłam połączyć jedno z drugim i mam dla Was przepis na rewelacyjne , delikatne , kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym z kaszy manny.
Robi się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem do popołudniowej kawki!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 100 g
* masło – 50 g
* cukier puder – 50 g
* żółtko – 1 szt
NADZIENIE:
* jajko – 2 szt
* białko – 1 szt
* cukier puder – 4 łyżki
* sok cytrynowy – 4 łyżki
* śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g
* budyń waniliowy – 1 op / 60 g
* kasza manna – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę siekamy z masłem.
Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy kulę , zawijamy w folię i wkładamy do mrożenia na ok. 20 minut.
Po tym czasie formę do tarty delikatnie natłuszczamy i wylepiamy rozwałkowanym, schłodzonym ciastem.
Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.
NADZIENIE:
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gdy krem zacznie tężec zdejmujemy z ognia i łyżka po łyżce dodajemy śmietanę cały czas mieszając.
Do gładkiej masy wsypujemy budyń i kaszę mannę – dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , a następnie dodajemy do masy budyniowej.
Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na podpieczone ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 25-30 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!