Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Akcję Wielkanocne Smaki po raz piąty czas zacząć :) Razem z Panną Malwinną i Anią zaczynamy ją wyjątkowo smakowicie, ponieważ tematem przewodnim naszego wspólnego gotowania była biała kiełbasa :)

Jeśli pomyślicie o wielkanocnym stole, obowiązkowo pojawiają się na nim jajka, a często także biała kiełbasa i żurek. A gdyby tak połączyć te 3 potrawy w jedną, tworząc pyszną tartę o smaku żurku z kiełbasą i jajkami?
Przyznam, że początkowo trochę się wahałam, ponieważ do zrobienia żurkowej zalewy niezbędny okazał się żurek w proszku. Nigdy dotąd takowego nie jadłam, ponieważ zasadniczo nie uznaję zup w proszku. Ku mojemu zdziwieniu, w składzie żurku nie było utwardzonego tłuszczu roślinnego ani glutaminianu, które często pojawiają się w tego typu proszkowych półproduktach. Uznałam więc, że raz mogę się skusić i zaryzykować ;)
Tarta okazała się absolutnie przepyszna. Spodziewałam się, że będzie smaczna, ale nie że aż tak ;) Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sam raz doprawiona i... wyjątkowo wielkanocna :)
Uważam, że taka tarta świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jako oryginalna, a przy tym uroczo swojska przystawka.

PS Choć na zdjęciu tego nie widać, białej kiełbasy jest w tarcie całkiem sporo - po prostu została przykryta zalewą ;)

Zdjęcie - Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
TARTA A LA ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM
ciasto:
220g mąki,
110g masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
ok. 4 łyżki zimnej wody

nadzienie:
3 białe parzone kiełbaski,
2 jajka ugotowane na twardo,
300g śmietany 12%,
1 surowe jajko,
1 białko (pozostałe po zrobieniu ciasta),
4 czubata łyżka żurku w proszku,
1 mały ząbek czosnku,
sól i pieprz

+ świeży szczypiorek do posypania


Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać sól, żółtko i wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykleić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć foremkę z ciastem i piec, aż zacznie robić się złociste (około 15-20 minut). Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w plasterki. Kiełbaski obrać z osłonek i również pokroić w plastry. Razem z jajkami ułożyć na zapieczonym spodzie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, białkiem, żurkiem w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Powstałym sosem zalać tartę. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zdjęcie - Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów