Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem

Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem
Zdjęcie - Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 200 g białej kiełbasy
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki zakwasu na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • garść świeżego majeranku
  • sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie Ciasto:

Zimną margarynę Palma poszatkować, dodać pozostałe składniki i wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.


Nadzienie:

Obgotować białą kiełbasę we wrzątku przez ok. 3 minuty, wystudzić i pokroić w kostkę. Rozgrzać margarynę Palma, dodać mąkę i wymieszać, aby powstała zasmażka, dodać zimny zakwas żurkowy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wymieszać śmietanę, 2 jajka, białko i suszony majeranek z masą żurkową oraz doprawić solą i pieprzem. Ugotować na twardo 4 jajka w osolonej wodzie przez 9 minut od momentu zagotowania wody. Przelać jajka zimną wodą aby ostygły, obrać i przekroić na ćwiartki.


Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć kiełbasę i zalać masą, na górze ułożyć jajka, a następnie piec ok. 35 minut. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.


Porada:

Białko jajka użytego do ciasta zostawić i wykorzystać do zalewy jajeczno-śmietanowej.



Przepis pochodzi z gotowaniezpasja.pl

Kategorie przepisów