Tarta à la świąteczny żur z białą kiełbasą, jajkiem na twardo i majerankiem
Kolejny przepis z cyklu wielkanocnych, które będą publikowane w e-booku wielkanocnym serwisu zpierwszegotloczenia.pl.
Klasyka świątecznych zup podana jako tarta. Pomysł polegał na tym, żeby taki tradycyjny przepis podać jako inne danie, zachowując jego wyjątkowość i smak.
Składniki:
(przepis na tartę o średnicy 26-28 cm na 8 osób, czasochłonność: 100
minut)
Ciasto:
125 g margaryny Palma z Kruszwicy
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
200 g białej kiełbasy
2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
2 łyżki mąki
¾ szklanki zakwasu na żurek
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
6 jajek
1 białko jajka
1 łyżka suszonego majeranku
garść świeżego majeranku
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasta:
Zimną margarynę Palma poszatkować, dodać pozostałe składniki i wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Nadzienie:
Obgotować białą kiełbasę we wrzątku przez ok. 3 minuty, wystudzić i pokroić w kostkę. Rozgrzać margarynę Palma, dodać mąkę i wymieszać, aby powstała zasmażka, dodać zimny zakwas żurkowy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wymieszać śmietanę, 2 jajka, białko i suszony majeranek z masą żurkową oraz doprawić solą i pieprzem. Ugotować na twardo 4 jajka w osolonej wodzie przez 9 minut od momentu zagotowania wody. Przelać jajka zimną wodą aby ostygły, obrać i przekroić na ćwiartki. Gdy ciasto się podpiecze, ułożyć kiełbasę i zalać masą, na górze ułożyć jajka, a następnie piec ok. 35 minut. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.