Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami
O tak! Taki makaron to zdecydowanie moje smaki. Mimo, że ogólnie lubię jedzenie dobrze doprawione i pikantne to wiem, że tutaj sprawdza się wersja delikatna. Miła odmiana. W lodówce leżał łosoś i kilka suszonych pomidorów. Szukałam pomysłu jak je smacznie połączyć. Inspiracje znalazłam tutaj na blogu smaczne gotowanie. Poza tym to jedno z takich dań, którego czas przygotowania trwa tyle co ugotowanie makaronu al' dente.
Składniki: (3-4 porcje)
I co dalej? :
Makaron ugotuj al' dente z dodatkiem soli i oliwy. Pomidory pokrój drobno i podsmaż na oleju z zalewy pomidorowej wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po minucie dodaj porwanego na mniejsze kawałki łososia. Podsmażaj 2 minuty ciągle mieszając. Łososia oblej sokiem cytryny. Dodaj mascarpone, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i podsmażaj 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby połączyć składniki. Patelnie zdejmij z gazu i całość posyp drobno posiekanym koperkiem.
PrzepisoTeka na Facebook'u
Składniki: (3-4 porcje)
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g wędzonego łososia
- 250 g mascarpone
- 5 suszonych pomidorków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka oleju z zalewy pomidorowej
- sól, pieprz
I co dalej? :
Makaron ugotuj al' dente z dodatkiem soli i oliwy. Pomidory pokrój drobno i podsmaż na oleju z zalewy pomidorowej wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Po minucie dodaj porwanego na mniejsze kawałki łososia. Podsmażaj 2 minuty ciągle mieszając. Łososia oblej sokiem cytryny. Dodaj mascarpone, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i podsmażaj 2 minuty. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby połączyć składniki. Patelnie zdejmij z gazu i całość posyp drobno posiekanym koperkiem.
PrzepisoTeka na Facebook'u