Dzisiaj przed Wami wiosenna i aromatyczna propozycja na szybki obiad.
Tagliatelle z łososiem i brokułami w śmietanowym sosie
- 200g filetu z łososia
- 150ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół brokuła
- sól, pieprz
- olej
Łososia oczyścić osuszyć i lekko posolić. Usmażyć na lekko natłuszczonej lub suchej grillowej patelni. Odłożyć aby lekko przestygł, a następnie rozdzielić na mniejsze kawałki. W czasie kiedy łosoś odpoczywa podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy podzielone na mniejsze różyczki brokuły i razem smażymy około 5 minut. Całość zalewamy śmietaną, energicznie mieszamy, dodajemy łososia, chwilę zagrzewamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podałam ze świeżym tagliatelle domowej roboty.