Tagliatelle z karambolą, figą i białą czekoladą z wanilią
Wczorajszy Światowy Dzień Makarony świętowałam oczywiście w towarzystwie makaronu. Tym razem przygotowałam go na słodko, z moją ukochaną figą i nieznaną mi dotąd karambolą.
Składniki (1 porcja): 2/3 gniazda pełnoziarnistego tagliatelle pół karamboli 2 figi 50g białej czekolady 1/2 laski wanilii 2 goździki odrobina kardamonu łyżka masła 1/4 szklanki mleka
Makaron gotujemy al dente. Owoce myjemy, a następnie kroimy na plasterki. Czekoladę z masłem i mlekiem roztapiamy w rondelku, na małym ogniu . Do słodkiego sosu wrzucamy goździki i ziarenka wanilii i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerz. Następnie układamy owoce i całość polewamy sosem z białej czekolady. Danie podajemy ciepłe.
Składniki (1 porcja): 2/3 gniazda pełnoziarnistego tagliatelle pół karamboli 2 figi 50g białej czekolady 1/2 laski wanilii 2 goździki odrobina kardamonu łyżka masła 1/4 szklanki mleka
Makaron gotujemy al dente. Owoce myjemy, a następnie kroimy na plasterki. Czekoladę z masłem i mlekiem roztapiamy w rondelku, na małym ogniu . Do słodkiego sosu wrzucamy goździki i ziarenka wanilii i podgrzewamy jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy i nakładamy na talerz. Następnie układamy owoce i całość polewamy sosem z białej czekolady. Danie podajemy ciepłe.