Tagliatelle z borowikami i krewetkami

Kochamy borowiki ... Uwielbiamy krewetki ... Szalejemy za makaronem ... Przyszedł czas na połączenie wszystkich tych smaków w jedno wykwintne i apetyczne danie. Polecamy na dziś makaron Tagliatelle ze świeżymi grzybami i owocami morza, doprawione odrobiną śmietany i natką pietruszki.
Zdjęcie - Tagliatelle z borowikami i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z krewetkami i borowikami
Całe szczęście mamy dostęp do borowików bo rodzice uwielbiają zbierać grzyby i co roku mamy świeżą dostawę z polskich lasów. Co raz częściej można też w sklepach spotkać krewetki, świeże i mrożone - chyba Polacy w końcu przekonują się do owoców morza. Musicie spróbować tego połączenia w szczególności, że przepis jest nie tylko banalnie prosty ale i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
  • 400 g krewetek (najlepiej tygrysich)
  • 250 g makaronu Tagliatelle lub Pappardelle
  • 150 g borowików
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 80 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, z reguły około 6 minut. W między czasie czyścimy krewetki, płuczemy grzyby i myjemy natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło na bardzo małym ogniu, tak by się nie spaliło lecz roztopiło. Wrzucamy pokrojone nóżki grzybów, kapelusze dodajemy później. Dusimy pod przykryciem kilka minut, następnie dodajemy kapelusze pokrojone oraz krewetki. Przykrywamy i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy małą chochelką wody z makaronu. Makaron odcedzamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy go do borowików i krewetek i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy natką pietruszki i dusimy dosłownie minutę. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki najlepiej w towarzystwie białego wina.

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae
1

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square