Tagliatelle z borowikami i krewetkami

Tagliatelle z borowikami i krewetkami
Kochamy borowiki ... Uwielbiamy krewetki ... Szalejemy za makaronem ... Przyszedł czas na połączenie wszystkich tych smaków w jedno wykwintne i apetyczne danie. Polecamy na dziś makaron Tagliatelle ze świeżymi grzybami i owocami morza, doprawione odrobiną śmietany i natką pietruszki.
Zdjęcie - Tagliatelle z borowikami i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron z krewetkami i borowikami
Całe szczęście mamy dostęp do borowików bo rodzice uwielbiają zbierać grzyby i co roku mamy świeżą dostawę z polskich lasów. Co raz częściej można też w sklepach spotkać krewetki, świeże i mrożone - chyba Polacy w końcu przekonują się do owoców morza. Musicie spróbować tego połączenia w szczególności, że przepis jest nie tylko banalnie prosty ale i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
  • 400 g krewetek (najlepiej tygrysich)
  • 250 g makaronu Tagliatelle lub Pappardelle
  • 150 g borowików
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • 80 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, z reguły około 6 minut. W między czasie czyścimy krewetki, płuczemy grzyby i myjemy natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy masło na bardzo małym ogniu, tak by się nie spaliło lecz roztopiło. Wrzucamy pokrojone nóżki grzybów, kapelusze dodajemy później. Dusimy pod przykryciem kilka minut, następnie dodajemy kapelusze pokrojone oraz krewetki. Przykrywamy i dusimy kolejne kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy małą chochelką wody z makaronu. Makaron odcedzamy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy go do borowików i krewetek i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy natką pietruszki i dusimy dosłownie minutę. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki najlepiej w towarzystwie białego wina.

Kategorie przepisów