Tacos z rybą

Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado, kolendra i pomidory, z których przygotujemy pyszną salsę. Przyda się również kolorowa sałata, biała, lub czerwona kapusta, odrobina majonezu lub innego sosu na przykład barbecue lub sos musztardowo-miodowy. Tacos jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego!

Zdjęcie - Tacos z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj Tacos z rybą

Kuchnia meksykańska! Pyszna, świeża, aromatyczna, zapraszam!

Rodzaj Obiad
 Porcje 2
Autor Anna

Składniki
Składniki na marynatę/pastę do ryby

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki skórki z limonki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 400 g białej ryby filet bez skóry, użyłam dorsza

Składniki na salsę

  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 garści zielonej kolendry
  • 1/2 soku z limonki
  • 1/2 średniego awokado
  • 1 sztuka papryczki chilli opcjonalnie
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

Dodatki

  • 6 sztuk placków tortilli
  • 1/4 średniej główki białej kapusty lub czerwona
  • 1/2 awokado
  • 6 sztuk papryczek Padrón opcjonalnie
  • sałata
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 1 średni ogórek
  • 1 sztuka limonki opcjonalne

Instrukcja Przygotowanie ryby

  1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski o grubości około 2 cm, długość zależy od wielkości ryby.

  2. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce, powstanie gęsta pasta, pastę rozsypać/rozsmarować na rybie. Przyprawioną rybę włożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej lodówki lub całą noc.

Przygotowanie salsy

  1. Obranego ananasa, pomidor i awokado pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać w maleńką kosteczkę, całość umieścić w misce dodać posiekaną kolendrę i jeśli będziecie chcieli przygotować ostrą salsę to drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość skropić sokiem z limonki przyprawić solą i kminkiem.

Przygotowanie pozostałych składników

  1. Kapustę drobniutko posiekać, skropić odrobiną soku z limonki lekko posilić, wymieszać i odstawić

  2. Awokado pokroić w plasterki. Papryczki Parón podsmażyć w całości na odrobinie oleju. Papryczki smażymy z każdej strony do zarumienienia, usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.

  3. Majonez i ketchup wymieszać w misce.

  4. Przed podaniem tacos należy usmażyć rybę, można zrobić to na patelni i odrobine oleju lub na grillu, jeśli będziecie chcieli przygotować je na klasycznym grillu trzeba kawałki ryby umieścić na tacce aluminiowej, grillować/smażyć, z każdej strony kilka minut.

  5. Tortille przed podaniem podgrzać na suchej patelni, grillu lub mikrofali. Ciepłe tortille zgiąć na pół i umieścić je na chwilę między np. dwoma szklankami, po chwili tortille przestygną i uformują się na kształt łódeczek.

  6. Teraz można podać wszystkie przygotowane dodatki, nakładać na spód placuszków sos, kapustę/sałatę, rybę, salsę, awokado, skropić sokiem z limonki itd.

  7. Smacznego!

Zdjęcie - Tacos z rybą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto mleczna kanapka
1

Ciasto mleczna kanapka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik dyniowy na owsiano-czekoladowym spodzie z żelką dyniową

Sernik dyniowy na owsiano-czek…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Ciasto Rocher – bez pieczenia
1

Ciasto Rocher – bez pieczenia

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki wg. Hamelmana

Bagietki wg. Hamelmana

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Nadziewane muszle - przystawka Sylwester 2019
2

Nadziewane muszle - przystawka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim