Tacos z krewetkami, mango i rzodkiewką
Tacos to spełnienie marzeń każdego łasucha. A że ja należę do tej kategorii, to od czasu do czasu pozwalam sobie na wersję tradycyjną- mielone mięso doprawione (idealną) przyprawą taco, surową cebula, pomidorami, sałatą i papryczkami jalapenos. Mój chłopak ( i prawdopodobnie większość panów) jest oddanym fanem tego połączenia i to on mi je pierwszy przedstawił. Wypróbowaliśmy też wersję na cieście francuskim- polecam;) Moja wersja znacznie różni się od oryginału. Nie ma tu typowo meksykańskich dodatków, jak mocno doprawione mięso czy guacamole, ale jest bardziej śródziemnomorskie i przede wszystkim, na zimno- idealne na męczący upał. Krewetki w mieszance koktajlowej są wyjątkowo lekkie, gdyż wymieniłam najczęściej używany majonez na jogurt naturalny. Nie brakuje im też ostrości, a słodką nutę tworzy dodatek mango. Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy artykuł dotyczący taco. Okazuje się, że w Kalifornii pojawiają się nielegalne "bary" serwujące ten przysmak z rozmaitymi dodatkami. Nielegalne, bo łamiące wszystkie reguły higieny, łącznie z przypadkami kichania prosto w zbiornik z mięsem (jak określił autor, to nie ma znaczenia, bo jedzenie jest tak ostre, że przyprawy zabijają wszystkie bakterie). "Bary" to jeżdżące przyczepy, które pojawiają się w coraz to innych miejscach, żeby uniknąć wizyty sanepidu, a o wyborze miejsca informowani są wyłącznie prawdziwi tacomaniacy. Zachęcam do wypróbowania przepisu- ostrzegam: grozi tacomanią!
Tacos z krewetkami, mango i rzodkiewką (8 placków) - 8 placków pszennej tortilli - 1 kg surowych krewetek - 250g greckiego jogurtu naturalnego - 2 mango - 250g rzodkiewki - 1 papryczka chilli - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka cukru - świeża kolendra - sól
Poszatkuj rzodkiewki, mango obierz ze skórki i pokrój w kostki, odłóż na bok. Zagotuj wodę w dużym garnku i ugotuj krewetki przez ok. 7 minut aż się zaróżowią. Krewetki ochłódź, następnie odkrój głowy i obierz z pancerzyków. Poszatkuj mięso krewetek i wrzuć do dużej miski. Połącz z jogurtem naturalnym, poszatkowaną papryczką chilli, poszatkowanym czosnkiem, cukrem i solą. Na jednej połowie placka ułóż około 3 łyżek powstałej pasty krewetkowej. Posyp rzodkiewką, mango i świeżą kolendrą.
Śliwka