Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego

Powrót do przeszłości za sprawą niezapomnianych szyszek karmelkowych z ryżem preparowanym. Deser jakby z minionej epoki, nieco zapomniany. Niegdyś był czymś wyjątkowym i bardziej docenianym. Szyszki z dmuchanego ryżu sklejonego masą krówkową z roztopionych krówek ciągutek i cukierków Irysów.

Zdobycie upragnionych krówek żywieckich z kwiatkiem i tradycyjnych śmietankowych Irysów było dla mnie nie lada wyzwaniem. Próżno ich szukać na sklepowych półkach. Niegdyś można je było dostać na bazarku, gdzie na każdym rogu znajdowało się stoisko z cukierkami na wagę. Irysów pamiętam co najmniej kilka rodzajów: śmietankowe, kakaowe, sezamowe i moje ulubione z makiem. Krówki popularne najlepsze były nieco starsze, trochę przeleżane, czas działał na ich korzyść, ciągnąca masa w samym wnętrzu krówek krystalizowała się z upływem kolejnych dni. Tak jak wspomniałam, dostać te cukierki było ciężko, ostatecznie zamówiłam je w sklepie internetowym.

Zdjęcie - Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szyszki krówkowe z ryżu preparowanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość około: 20 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Kalorie: 240 kcal

Powrót do przeszłości. Słodkie szyszki karmelkowe z krówek, cukierków Irysów i dmuchanego ryżu. Słodkości z minionej epoki.

Składniki:
  • 80 g ryżu preparowanego dmuchanego lub płatków śniadaniowy Kangus

  • 30 sztuk krówek popularnych żywieckich

  • 40 sztuk cukierków Irysów śmietankowych

  • 4 łyżeczki ciemnego kakao z wiatrakiem

  • 100 g masła lub margaryny


Sposób przygotowania:
  • Krówki i Irysy odpakuj z papierków i przełóż do rondelka z grubym dnem. Dodaj masło lub margarynę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając doprowadź do roztopienia się cukierków i tłuszczu. Gdy składniki się upłynnią i masa stanie się gładka, dodaj ciemne kakao i wymieszaj do połączenia.
  • Karmelkową masę zdejmij z ognia. Wsyp potrzebną ilość preparowanego ryżu i zamieszaj by ryż dokładnie oblepił się karmelem.
  • Nie czekając zbytnio aż masa stężeje (tylko tyle co by się nie poparzyć karmelem), formuj w dłoniach niewielkie okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na papierze do pieczenia, gdzie pozostaw do całkowitego zastygnięcia i stężenia.
  • Jeśli w międzyczasie lepienia szyszek masa zbytnio się wystudzi i zacznie zastygać, wstaw ją na chwilkę do mikrofali. Z ciepłej masy łatwiej lepi się szyszki, gdy stężeje nie będzie to możliwe bez ponownego podgrzania.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy