Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach

Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach

Biegnę dziś do was z przepysznym przepisem na gotowaną miękką a zarazem soczystą szynkę wieprzową nie wiem jak wy ale my bardziej wolimy swojskie wędliny niż te kupne które po dwóch dniach są już śliskie a swojska? wyschnie a nie będzie śliska wiem z doświadczenia. Z takiej gotowanej szynki można wyczarować cuda na przykład pokroić w grubsze plastry przygotować dowolny sos i już mamy szybkie danie obiadowe, będę powtarzać to do skutku swojskie to swojskie nic tego nie przebije tak więc jeśli macie tylko możliwość i chęci to przygotowujcie sami a będziecie zachwyceni i co najważniejsze nic się nie zmarnuje

Zdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na szynkę wieprzową gotowaną w przyprawach:

  • 1,800 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 4 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka czosnku suszonego niedźwiedziego,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 2 litry wody zimnej

 

Jak zrobić szynkę wieprzową gotowaną w przyprawach?

Zakupioną szynkę wieprzową opłukać po czym osuszyć za pomocą durszlaka a następnie przełożyć do większego garnka wlać 2 litry wody tak aby całe mięso było zanurzone w wodzie, gdy już mamy przygotowane mięso wtedy dodać przyprawy które są opisane w składnikach. Wstawić na duży ogień do zagotowania a gdy się już zagotuje zmniejszyć moc ognia i na wolnym ogniu gotować 2 godziny pod pół przykrytą pokrywką co jakiś czas obracając szynkę można w trakcie gotowania lekko nakłuć drutem lub nożem czy ze środka mięsa nie wydostaje się krew ale to pod koniec gotowania się szynki

Zdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyznaczonym czasie gotowania się szynki na wolnym ogniu zdjąć mięso z ognia nakryć pokrywką garnek i tak pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia, gdy już wywar z mięsem jest całkowicie zimny wtedy szynkę wyjąć na talerz i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc wtedy szynka nie będzie sucha (można nakryć woreczkiem przed wstawieniem do lodówki lub folią aluminiową). Następnego dnia lub po kilku godzinach wyjąć z lodówki i już można kroić a dodam że kroi się idealnie nic się nie rozpada podczas krojenia

Zdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszna soczysta a zarazem bardzo miękka szynka gotowana w przyprawach idealnie nadaje się do kanapek z masłem na śniadanie czy kolację a nawet do pracy, mówię wam szczerze mięsko wyszło mi tak smaczne że zniknęło w mgnieniu oka. Tak więc jeśli nie ma przeszkód nie zastanawiajcie się i przygotujcie samodzielnie swoją wędlinkę, z takim mięskiem kanapki można zajadać z sałatą, ogórkiem, pomidorem czy kto z czym ma ochotę bardzo serdecznie polecam przygotować takie pyszności

Zdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szynka wieprzowa gotowana w przyprawach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów