Szynka pieczona z czosnkiem i miodem

Zdjęcie - Szynka pieczona z czosnkiem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się szczerze, że nie robię pieczeni za często, jednak nieodparcie kojarzy mi się ona z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami kiedy zjeżdżała się cała rodzina. Dziś pieczona szynka, pomimo dodania dość dużej ilości miodu nie zdominował on smaku, czuć raczej jego delikatną nutkę.

Składniki
  • Szynka cała – ok 450g
  • Miód – 6 łyżek
  • Płatki Chilli – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1/2 łyżeczki
  • Czosnek – 4-5 ząbków
Sposób przygotowania

1. W miseczce mieszamy, miód, chilli, sól, pieprz. Ząbki czosnku kroimy wzdłuż na ćwiartki ( czasem kroimy na połowę, zależy to od wielkości ząbków ale wtedy należy użyć większej ich ilości. )

2. Oczyszczoną z błonek szynkę nacinamy ostrym nożem, w powstałe „kieszonki” wciskamy ząbki czosnku. Naszpinkowaną czosnkiem szynkę smarujemy dokładnie marynatą przygotowaną wcześniej i wkładamy do lodówki na min 2h a najlepiej na noc.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 175stopni i pieczemy szynkę około 1 – 1,20 h podlewając wyciekającym sosem aby nie zrobiła się sucha, pod koniec pieczenia włączamy grill na około 10 min ( temp 200 stopni ). Czas pieczenie zależy oczywiście od wielkości szynki i piekarnika.

Smacznego.

Zdjęcie - Szynka pieczona z czosnkiem i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy