Szynka pieczona w pomarańczowym syropie

Szynka pieczona w pomarańczowym syropie
Kiedy robiłam kandyzowane pomarańcze, został mi słodki, cudowny pomarańczowy syrop, którego szkoda było mi wylewać, więc dodałam do niego - spirytus i w ten sposób powstał ekstrakt pomarańczowy. Na 100 ml syropu dodałam 30 ml spirytusu, odstawiłam w ciemne miejsce na kilka dni.

Jak to już ze mną bywa, w kuchni jestem spontaniczna i dodaję wszystko na wyczucie, tak było i tym razem.

Zdjęcie - Szynka pieczona w pomarańczowym syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierwszego dnia zjedliśmy po kawałku do obiadu z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i pomarańczy. Następnego już jako wędlinę na chleb.

Zdjęcie - Szynka pieczona w pomarańczowym syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • szynka - kulka tak zwana - około 1,2 - 1,3 kg
  • ulubione przyprawy: dałam rozmaryn, świeżo zmielony czarny pieprz, zmielony jałowiec - 1 ziarenko, sól, cząber - porządnie natarłam i zostawiłam na noc w lodówce
  • około 130 ml syropu pomarańczowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i najlepiej zostawić na całą noc w lodówce
  • następnie rozpuścić masło, dodać oliwę i obsmażyć szynkę z każdej strony
  • umieścić ją w naczyniu żaroodpornym
  • do patelni z tłuszczem dodać syrop, zagotować, dodać jeszcze z 2-3 gałązki rozmarynu, polać tym mięso, przykryć i piec w 200 stopniach około 1,5 godziny

Zdjęcie - Szynka pieczona w pomarańczowym syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów