Szybkie, ucierane, kokosowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Pyszne, domowe ciasto, najłatwiejsze na świecie. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W wersji majowej nieśmiertelny zestaw rabarbar i truskawka sprawdzi się znakomicie. Dodatek wiórków kokosowych w cieście jest delikatnie wyczuwalny, a ulotny aromat kokosowy z rabarbarem i truskawkami uwodzi kubki smakowe. Ciasto jest na tyle stabilne, że możesz dodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno.
Składniki:
260g mąki
60 g wiórkówk kokosowych
160 g cukru lub ksylitolu
4 jajka M
200 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
800-1000 g rabarbaru z truskawkami lub jeszcze więcej
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C. Dno dużej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem
- umyty rabarbar pokroić w 2-3 cm kawałki, truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
- makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkamo kokosowym
- miękkie masło utrzeć na puch, następnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę
- utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto
- piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka
- studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem